Op je kop in de prullenmand (Guus Kuijer)

Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Annelies Van Erp, redacteur van Knack.be, herlas Op je kop in de prullemand van Guus Kuijer.

Guus Kuijer - Op je kop in de prullenbak
Guus Kuijer – Op je kop in de prullenbak© .

Grote mensen, daar kan je beter soep van koken of een hoofd vol macaroni, als 7-jarige had ik niet meer nodig dan zulke boektitels om in een giechelbui te schieten. Maar mijn favoriete boek van Guus Kuijer over het stoere meisje Madelief, was ongetwijfeld Op je kop in de prullenbak. Daarin komt Madelief nadat ze verhuisd is in een nieuwe klas terecht met een erg bizarre meester (‘hij lijkt wel een cowboy’).

‘Tentoonstelling van belangrijke dingen’

De meester is recht voor de raap en deinst er niet voor terug de leerlingen de op hun plek te zetten. Maar ook Madelief heeft een grote mond en zegt wat ze denkt. Wanneer ik het boek nu terug in handen heb en herlees, vind ik het nog altijd even grappig. Al wordt ook duidelijk waarom ik als kind zo’n fan was. Enerzijds is Madelief een flapuit en iemand die onverwacht gekke avonturen beleeft. (En wie droomt daar als 7-jarige nu niet van). Anderzijds zorgt de excentrieke meester ervoor dat een normaal dag in de klas steevast uitmondt in verkleedpartijtjes, een uitstap naar de zoo of het organiseren ‘van een tentoonstelling van belangrijke dingen.’

Zelf zat ik op een katholieke (meisjes)school die nog maar net was omgevormd tot een gemengde school. Meesters waren schaars, er was er slechts eentje voor de hele basisschool. En hoewel mijn juffrouw voor zover ik mij herinner geweldig was – zij leerde ons Guus Kuijer kennen – was ik toch jaloers op de parallelklas waar een meester aan het bord stond. Want die was in mijn gedachte ongetwijfeld net zo gek als dé meester uit het boek.

Vooruit op de tijd

Kuijer schreef de verhalen over Madelief in de jaren zeventig en achteraf bekeken waren ze erg vooruit op hun tijd. Zo is Madeliefs moeder alleenstaand én werkt ze, allesbehalve evident toen.

In een van de zeldzame interviews liet Kuijer in 2013 ontvallen dat ‘de boeken over Madelief beter hadden gekund.’ ‘Als ik ze nu herlees, zie ik een beginneling die wel erg bang is om fouten te maken. Het had wat minder voorzichtig gekund’, zei hij in het NRC Handelsblad. Dringend tijd dus dat ik ook zijn andere boeken eens opsnor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content