Pippi Langkous (Astrid Lindgren)

Pippi Langkous © Carl Hollander
Lotte Philipsen
Lotte Philipsen Journalist KnackWeekend.be

Pippi Langkous, de roodharige heldin die menig kinder- en ouderhart veroverde, prijkt ook vandaag nog steeds met trots in mijn boekenkast. Daar staat ze te blinken tussen de boeken van Murakami en Marquez. Met recht en rede een van de meest populaire kinderboeken aller tijden.

De versleten kaft, verkreukelde pagina’s en mijn naam in hanenpoten nemen me terug naar 1995. Het jaar waarin ik mijn imaginaire beste vriendin – kom, dat is normaal voor een kind – leerde kennen. Als vijfjarige werd ik nog voorgelezen, maar een klein jaar later zat ik zelf met mijn neus diep in het boek. De spanning, de vriendschap, de kilo’s koekjes, de deugenieterij: alles aan de avonturen van de dappere Pippi deed mijn hart sneller slaan.

Villa Kakelbont? Verkocht!

Het herlezen van dit boek maakt meteen duidelijk waarom het zo in mijn geheugen gebrand staat. Mijn droomhuis, Villa Kakelbont, spreekt nog steeds tot mijn verbeelding. De gammele, gezellige woonst van Pippi met een kist vol goudstukken, met koekjes gevulde keuken en vriendelijke spoken op zolder, is ongetwijfeld het mooiste boekenhuis aller lande. De nabijheid van een charmant meer met ‘onbewoond eiland’ prikkelt mijn fantasie zo hard, dat ik mezelf moet inhouden om geen enkeltje Zweden te boeken.

‘De mooiste en keurigste dame van het theepartijtje’

Net zoals Pippi probeer ik van tijd tot tijd een Echte Nette Dame te zijn die thee drinkt zonder morsen en andere dames niet beledigt. Dan trek ik mijn mooiste jurk uit de kast, worden mijn nagels en vingers netjes gelakt en krijgt mijn haar een borstelbeurt. Maar ook een carrière als zeerover klinkt nog steeds aanlokkelijk. Helaas kan je, volgens de juf van Tommy en Annika, niet op de zeven zeeën varen en tegelijkertijd een keurige dame zijn. Deze kinderdroom wordt vertaald naar een hang naar uit de pas lopen en het avontuur opzoeken. Met een kleine duw in de rug wanneer mijn bange Annika-hart in de keel klopt.

Franke feministe

Pippi Langkous woont als negenjarig meisje helemaal alleen, zonder ouders. Kuisen doet ze door borstels onder haar voeten te binden en te schaatsen door het huis; naar bed gaan doet ze wanneer ze zichzelf streng aanspreekt en koken kan ze als de beste. Die zelfstandigheid vertaalt zich ook naar dieven en dierenbeulen lesjes leren en kinderen redden uit een brand. Al gauw is heel het dorp – inclusief de politie – fan van het sterkste meisje van de wereld. De verzinsels en brutale uitspraken nemen ze er graag bij. Zonder rechtstreeks gemoraliseer, leert Pippi kinderen dat ze met behulpzaamheid en goede bedoelingen, een heel eind komen.

Enkele details buiten beschouwing gelaten – een negerkoning noemen we tegenwoordig koning van de Stille Zuidzee – is Pippi Langkous een van de meest moderne boeken uit de geschiedenis van de jeugdliteratuur.

Goed, dan boek ik nu mijn ticket, per piratenboot, naar de Zweedse meren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content