Bibberen in Chiberia

© SCOTT OLSON/GETTY IMAGES

De polaire vortex heeft de Amerikaanse stad Chicago dagenlang in zijn greep gehouden. Door de extreme koude werd een deel van Lake Michigan, dat aan Chicago grenst en bijna dubbel zo groot is als België, bedekt door een laag ijs.

Door de vortex bereikte ijskoude lucht van de Noordpool het noorden van de Verenigde Staten. Het kouderecord van Chicago, dat door de inwoners werd omgedoopt tot Chiberia, werd gebroken toen het kwik -29 graden bereikte.

Door het koudefront stierven minstens 21 Amerikanen, honderden anderen moesten naar het ziekenhuis met bevriezingsverschijnselen. In de getroffen gebieden lag het openbaar vervoer stil. De postdiensten reden niet uit en scholen werden gesloten. Mensen kregen het dringende advies om binnen te blijven. Wie toch het huis verliet, mocht niet te diep inademen, omdat de bevroren lucht de longen kon aantasten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content