Vezels, vezels, vezels

© ISTOCK

Mensen die veel vezels en producten van volle granen eten, zijn minder ziek dan mensen met een minder vezelrijke voeding. Vezels zouden het algemene sterfterisico met 15 tot 30% doen dalen, inclusief dus het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Hoe vezelrijker het voedsel, hoe groter het effect. Je eet het best natuurlijke vezels, want synthetische of toegevoegde vezels onder de vorm van poeders hebben lang niet hetzelfde effect. Meer dan 100 jaar onderzoek onderstreept telkens opnieuw hoe belangrijk vezels zijn voor onze gezondheid. 25 gram per dag zou het absolute minimum zijn om een positief effect te mogen verwachten.

Bron: The Lancet. 10 januari 2019. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31809-9/fulltext.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content