Deze alledaagse voorwerpen kunnen dienen als eerste hulp bij een ongeval

© ISTOCK

Bij je thuis heb je vaak geen uitgebreide eerstehulpkit voorhanden. Daarom geven we enkele suggesties voor alledaagse voorwerpen die je bij een ongevalssituatie thuis kunt gebruiken.

De reguliere eerstehulpmiddelen krijgen steeds de voorkeur. De volgende huis-, tuin- en keukenmiddeltjes kunnen dienen als je echt niets anders hebt.

Alternatieve manieren om een ernstige bloeding te behandelen

Laat het slachtoffer zelf op de wonde drukken, of druk zelf met je handen op de wonde in afwachting van de beschikbaarheid van verbandmateriaal. Als je geen drukverband of ander verband hebt, gebruik dan een shirt of een handdoek. Zo kun je druk uitoefenen op de wonde en de bloeding stoppen of vertragen. Trek steeds wegwerphandschoenen aan. Bel altijd 112.

Alternatieve manieren om een brandwonde te behandelen

Als je geen water hebt om de brandwonde te koelen, gebruik dan sap, bier, melk… Gebruik eender welke koude vloeistof, totdat je toegang hebt tot koud of lauw stromend water. Het doel is de brandwonde zo snel mogelijk af te koelen. In nood kun je dat doen met behulp van eender welke koude vloeistof. Vergeet niet: koel de brandwonde minstens 10 minuten af om de behandeling effectief te laten zijn. Blijf koelen tot de pijn verlicht is. Raadpleeg een arts of bel 112 naargelang van de ernst van de brandwonde.

Als je geen verband bij de hand hebt om de brandwonde af te dekken, gebruik dan een propere handdoek. Heb je ook deze niet ter beschikking? Dan is plastic folie een goed alternatief. Andere opties zijn een schone plastic draagtas, een boterhamzakje, een diepvrieszak… Deze materialen blijven niet kleven en vormen een zekere barrière tegen infectie. Plastic folie is vooral handig om een verbrande hand of voet te bedekken. Uiteraard vormen deze middelen enkel een tijdelijke afdekking tijdens het transport naar een arts.

Alternatieve manieren om een noodsituatie bij diabetes te behandelen

Als je geen tabletten druivensuiker of een flesje cola hebt in het geval van een lage suikerspiegel (hypoglykemie) bij iemand die diabetes heeft, gebruik dan andere frisdrank, sinaasappelsap, enkele suikerklontjes, snoepgoed… Een gewone koolzuurhoudende frisdrank (geen lightdrank) werkt even goed als de klassieke cola.

Alternatieve manieren om een kneuzing te behandelen

Als je geen ijsblokjes hebt, gebruik dan een zak bevroren erwten, gewikkeld in een handdoek; kleding geweekt in koud water en uitgewrongen; een nat washandje dat je enige tijd in de diepvriezer bewaarde. Zolang het maar koud is én je er een handdoek rond doet, kan het dienen. Koel maximaal 20 minuten.

Bodytalk TIP

Wil je leren hoe je deze letsels kunt herkennen en hoe je ze meer in detail kunt behandelen? Surf dan naar www.rodekruis.be/ hulptips. Je vindt er ook een suggestie voor je huisapotheek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content