Rusland op de G20: wie doet Poetin nog wat?

© BelgaImage

Het leek even spannend te worden, maar Rusland kwam op de G20 goed weg met zijn agressieve actie tegen Oekraïne.

Voor de meeste leiders die aanwezig mogen zijn, is een bijeenkomst van de G20, zoals vorig weekend in Buenos Aires, een oefening in diplomatiek speeddaten. De puzzel van wie met wie spreekt en voor hoelang, wordt natuurlijk van tevoren gelegd. Als Donald Trump dan zijn vooraf keurig geregelde date met Vladimir Poetin afzegt, is dat een headline in het nieuws. De Amerikaan en de Rus zagen elkaar zeker wel – maar niet voor de camera’s en het oog van de wereld. En dat telt dan eigenlijk niet.

Het belangrijkste nieuws uit Buenos Aires was beslist dat de VS en China hun handelsconflict op ijs leggen, maar er werd ook uitgekeken naar de manier waarop het gezelschap met de aanwezigheid van Poetin en de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman zou omgaan. De ene staat in het hoekje als gevolg van het oplaaiende conflict met Oekraïne, de andere omdat hij de hand zou hebben in de moord op een dissidente Saudische journalist. Maar dit is een tijd van autocratische leiders. Sinds de VS met Donald Trump nog slechts oog hebben voor zichzelf, komen alleen enkele Europese leiders op zo’n internationaal forum nog op voor softe waarden als democratie en mensenrechten.

Op een forum als de G20 komen alleen enkele Europese leiders nog op voor softe waarden als democratie.

Er was anders aanleiding voor een tik op de vingers van zowel Poetin als Bin Salman. De verhoogde Russische militaire activiteit rond de Europese grenzen leidt tot spanning. Volgens de Amerikanen hebben de Russen een nieuw raketprogramma, dat botst met een verdrag uit 1987 over nucleaire wapens. Goed een week geleden veroorzaakte de Russische kustwacht in de Zee van Azov een zwaar incident door te vuren op Oekraïense schepen. Sinds de annexatie van de Krim beschouwt Moskou de toegang tot de Zee van Azov blijkbaar als zijn territoriaal gebied, zodat Oekraïne zijn havens langs die kust nog moeilijk kan bereiken. Poetin zei in Buenos Aires dat er met de huidige regering in Kiev niet over vrede wordt gepraat.

Het Westen reageerde behoorlijk slap op de Russische agressie. De economische sancties die bij de annexatie van de Krim werden afgekondigd, zouden sowieso worden verlengd. Donald Trump legt de bal in het kamp van Angela Merkel. Sinds bekend werd dat hij nog in 2016 als presidentskandidaat onderhandelde over de bouw van een Trump Tower in Moskou zit hij tegenover Poetin in een lastig parket. Merkel van haar kant moet altijd rekening houden met de aanleg van een pijplijn die Russisch gas naar Duitsland en West-Europa moet brengen. Meer heeft een handige bliksem zoals Poetin niet nodig om de Europeanen af te bluffen en zijn voet naast die van Trump te zetten. In de wereld is vandaag niets nog zeker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content