Het ‘rustelozebenensyndroom’ kan behandeld worden. De oorzaak van de neurologische aandoening waarbij je voortdurend de neiging hebt je benen te bewegen schuilt in zenuwcellen die een verbinding met de spieren vormen. Hun signalen remmen kan soelaas brengen. (Bron: Journal of Physiology)

Neanderthalers waren even (weinig) gewelddadig als moderne mensen. Een analyse toont aan dat er geen verschil is in het aantal traumatische hoofdletsels in fossiele schedels van beide mensensoorten. Vroeger werden neanderthalers als echte bruten gepresenteerd. ( Nature)

Roken tijdens de zwangerschap kan oogproblemen veroorzaken. Als zijn moeder rookt, kan dat een ongeboren kind zo sterk beïnvloeden dat het er later scheel van gaat zien. Dat kan tot zowel visuele als emotionele schade leiden. ( Acta Ophtalmologica)

Bloemen verhogen het succes van appelboomgaarden. Ze trekken wilde bijen en andere insecten aan, die ook de bloesems in een boomgaard kunnen bevruchten. Daardoor verhoogt de opbrengst. ( Journal of Applied Ecology)

Pneumokokken kunnen zich verbergen voor onze afweer. Ze beschikken over een eiwit dat voorkomt dat afweercellen in actie komen. Zo kunnen ze zich in longcellen verschuilen en een longontsteking uitlokken. ( Nature Microbiology)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content