Humanitaire crisis in Venezuela: ‘Al 2 miljoen mensen het land ontvlucht’

Venezolaanse vluchtelingen in Brazilië © Reuters
Ernesto Rodriguez Amari
Ernesto Rodriguez Amari Journalist en politicoloog

Europa moet humanitaire hulp bieden, vindt Antonio Tajani, voorzitter van het Europees Parlement.

Hoe kijkt u naar de actuele situatie in Venezuela?

Antonio Tajani: De laatste presidentsverkiezingen hebben geen enkele legitimiteit. De belangrijkste vertegenwoordigers van de oppositie konden er niet aan deelnemen omdat ze in de cel zaten of als politiek vluchteling in het buitenland leven. President Nicolas Maduro leidt een autoritair regime dat de bevolking onderdrukt. De economische situatie is bijzonder precair. De nationale olie-industrie is verlamd. Voor het eerst in zijn geschiedenis moet Venezuela olie invoeren. Het gebrek aan diversiteit in de economie is de oorzaak van de hyperinflatie. Talloze bedrijven hebben hun activiteiten stopgezet, waardoor het bruto binnenlands product verder daalt – alleen dit jaar al met meer dan 10 punten. De bevolking leeft in armoede. In 2017 is de Venezolaan gemiddeld 11 kilo vermagerd door gebrek aan voedsel. Ziekten als difterie, malaria en mazelen duiken weer op omdat er te weinig medicijnen voorhanden zijn. De humanitaire crisis is zo groot dat al meer dan twee miljoen Venezolanen hun land zijn ontvlucht.

Nog nooit zijn er zulke grote aantallen vluchtelingen in Latijns-Amerika geweest

Wat kan de internationale gemeenschap doen om de Venezolanen te steunen en de democratie te herstellen?

Tajani: De internationale gemeenschap moet zich engageren. Het Europees Parlement was de eerste instelling die Venezuela sancties heeft opgelegd, waaronder een wapenembargo. In 2017 hebben we aan de democratische Venezolaanse oppositie de Sacharovprijs uitgereikt, waarmee het Europees Parlement verdedigers van de mensenrechten beloont. Ik heb Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ook verzocht een regionale strategie uit te werken: we zouden humanitaire hulp kunnen sturen naar buurlanden zoals Colombia en Brazilië en de Caraïbische eilanden. Een delegatie van het Europees Parlement is in juni naar de grensposten gereisd om de situatie ter plaatse te evalueren. De Europese Unie moet ook samenwerken met internationale actoren zoals de Verenigde Staten en Canada.

Buurland Colombia heeft in 2016 een vredesakkoord gesloten met de guerrillabeweging FARC. Denkt u dat het vredesproces zal standhouden?

Tajani: Dat akkoord is een historische overwinning, maar het vredesproces is nog niet voltooid. Door de crisis in Venezuela is er een enorme migratiedruk. Nog nooit zijn er zulke grote aantallen vluchtelingen in Latijns-Amerika geweest. Die migratiestroom vergemakkelijkt de handel in drugs en wapens.

Hoe zijn de economische en politieke relaties tussen de Europese Unie en het Latijns-Amerikaanse continent?

Tajani: Het is jammer dat de Europese Unie de laatste jaren zo weinig naar de regio heeft omgekeken. 2018 is een belangrijk jaar voor onze relaties. We moeten ons akkoord met Mexico moderniseren en we proberen ook ons akkoord met Chili af te ronden voor het einde van het jaar. Ook de onderhandelingen met Mercosur (de douane-unie tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela, nvdr) die ondertussen al twee decennia duren, staan bovenaan op de agenda. In de multilaterale wereld waarin wij leven, zou een continentale integratie naar het model van de Europese Unie een goed scenario zijn voor Latijns-Amerika.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content