Radiomaker Pat Donnez: ‘Waarom moet een mens toch altijd koste wat het kost gelukkig zijn?’

© Karl
Peter Casteels

Pat Donnez is radiomaker, dichter en auteur. Maar hoe viert hij vakantie? Om deze 15 vragen te beantwoorden, had hij 18 minuten en 23 seconden nodig.

Hoeveel dagen vakantie neemt u?

Ik ben het hele jaar door met vakantie. Ook als er zoveel werk op me afkomt dat ik even niet meer weet of het het begin of het eind van de week is – ook dán probeer ik me in vakantiemodus te brengen. Vakantie is een attitude.

Wat zijn uw vakantieplannen dit jaar?

Om het jaar probeer ik een grote reis te maken, en dat komt bijna altijd neer op Afrika of de VS. Het vliegtuig is nog maar geland, op Kinshasa N’djili of New York JFK, en hop, ik kom thuis. Dit jaar pas ik op het huis van vrienden. De planten gieten. Heerlijk.

Volgt u het nieuws als u op vakantie bent?

Natuurlijk. Je wilt toch weten wat die krankzinnige Trump met de wereld doet. En of je dan op kantoor zit of met je blote kont in de zon, dat maakt geen verschil, het is en blijft een verschrikking.

Wij zijn eigenlijk maar pussy’s, heb ik al meer dan eens gedacht

Wat is uw mooiste vakantieherinnering?

Zes weken Kenia met vrienden. Ver weg van de georganiseerde safari’s, bij de Kikuyu, Maasai en Samburu. Dappere krijgers. Wij zijn eigenlijk maar pussy’s, heb ik al meer dan eens gedacht.

Wat is uw slechtste vakantieherinnering?

Een week Kenia met luisteraars. Zo’n verplicht nummertje. We hebben alle safariparken gedaan. Het hoogtepunt van de reis waren twee copulerende leeuwen, omsingeld door twintig van die safaribusjes, volgestouwd met filmende toeristen die allemaal de andere busjes buiten beeld probeerden te houden voor dat unieke moment.

Wat is het beste boek dat u op vakantie las?

Op vakantie lees ik minder dan tijdens het jaar. Net nog Schaduwkind van P.F. Thomése herlezen. Een indrukkend miniatuurtje voor zijn dode dochter.

Welke boeken neemt u dit jaar mee?

De verzamelde gedichten van drie dichteressen die sublieme verzen schreven en alle drie – onafhankelijk van elkaar overigens, maar in dezelfde periode – met zichzelf en het leven overhoop lagen en er op jonge leeftijd beslisten een punt achter te zetten. De Zuid-Afrikaanse Ingrid Jonker en de Amerikaanse Anne Sexton en Sylvia Plath. Sinistere synchroniciteit.

Wat is het mooiste museum dat u tijdens de vakantie al bezocht?

Hoe beschaafd een plek is, meet ik af aan drie dingen: hoe gaan ze hier met hun doden om, met hun vrouwen en met hun kunst? Gent heeft met Campo Santo een prachtige begraafplaats, telt per vierkante meter en per capita het hoogste aantal mooie vrouwen, én je kunt er naar het S.M.A.K.

Hebt u ooit iets in het buitenland gedaan wat u nooit in België zou doen?

Nee. Als ik in het buitenland iets uitvreet wat niet mag, weet mijn moeder het toch binnen de kortste keren. Dan maar hier.

Zelfs als puber vond ik ‘helemaal opnieuw van nul beginnen’ al tamelijk puberaal. Je bent wie je bent.

Denkt u soms nog terug aan een vakantielief?

Waarom terugdenken als het je vandaag nog overkomt?

Overweegt u in de zomer wel eens uw leven helemaal om te gooien?

Zelfs als puber vond ik ‘helemaal opnieuw van nul beginnen’ al tamelijk puberaal. Je bent wie je bent.

Bent u wel eens alleen op vakantie geweest?

Eens? De meeste van mijn beste vakanties trok ik er alleen of samen met mijn zoon op uit. Het is lastig reizen met een prettige gezellin. Je bent haast uitsluitend met haar bezig in plaats van met de plekken of de mensen op je reis.

Denkt u veel aan uw werk tijdens uw vakantie?

Zoals gezegd: mijn werk is mijn vakantie en vice versa.

Bent u bij petanque een tireur of een pointeur?

Elk jaar gaan we met vrienden een weekje op vakantie – dicht bij huis, Frankrijk of Italië – en dan spelen we ons spelletje petanque. En na al die jaren heb ik nog altijd geen idee of ik nu een tireur of een pointeur ben.

Bent u gelukkiger tijdens de vakantie dan door het jaar heen?

Geluk, geluk! Waarom moet een mens toch altijd koste wat het kost gelukkig zijn, thuis of op vakantie? Daar komen alleen maar ongelukken van. (lacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content