Rozen kweken zonder doornen

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

De genen zijn ontdekt waardoor doornen op rozenstengels ontstaan.

Als de geliefkoosde bloem van de meeste romantici is de roos het voorwerp van doorgedreven selectie. Wetenschappers buigen zich over haar genoom om nog mooiere en aangenamere exemplaren te kunnen produceren. Leen Leus van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek en haar collega’s delen in Nature Plants inzichten in hoe rozen onder meer de productie van doornen en bloemblaadjes reguleren. Op basis daarvan kunnen er misschien efficiënt rozen zonder doornen gemaakt worden.

De onderzoekers hopen voorts dat de genetische inzichten de strijd tegen rozenziekten zullen vergemakkelijken – en dus tot betere omstandigheden voor rozentelers zullen leiden. Ook de kweek van verwante planten, zoals de aardbei, zou er baat bij kunnen hebben.

Andere onderzoekers beschrijven in Cell het mechanisme waardoor planten hun bloemblaadjes laten vallen. Om te beginnen worden, via chemisch ingrijpen, de wanden tussen cellen afgebroken. Een vallend blaadje laat daarna een wonde op de plant achter: ook om die te dichten, en zo infecties te vermijden, heeft de plant een aangepast mechanisme. Beide systemen steunen op specifieke celtypes, die elk een voor hun functie noodzakelijke stof produceren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content