Hoe onschuldig was het bezoek van Poetin in Wenen?

Vladimir Poetin en Sebastian Kurz © BelgaImage

Vladimir Poetin vloog naar Wenen voor een danspasje met Sebastian Kurz. Dat was niet helemaal onschuldig.

Het eerste officiële bezoek van de Russische president aan een buitenlandse hoofdstad na zijn herverkiezing duurde uiteindelijk nauwelijks meer dan acht uur. Maar de boodschap na zijn gesprek met kanselier Kurz was duidelijk. Sebastian Kurz is een jonge christendemocraat die in Wenen samen met extreemrechts bestuurt. Hij viel vorige week ook op met een voorstel om afgewezen asielzoekers in Europa in ‘een weinig gezellig kamp’ onder te brengen, voor ze naar hun land van herkomst worden teruggestuurd.

Voor Poetin lijkt het moment goed gekozen om garen te spinnen bij de brokkelige Europese relatie met Trump.

Oostenrijk is in de tweede helft van het jaar voorzitter van de Europese Unie. Het wil dan niet alleen de aanpak van migratie op de agenda zetten, het wil ook ijveren om de economische sancties tegen Rusland af te bouwen. Die zijn een gevolg van de annexatie van de Krim en de Russische interventie in Oost-Oekraïne. Poetin van zijn kant zei in Wenen dat hij eigenlijk voorstander is van een sterke EU. Dat is nieuw: Moskou onderhield de voorbije jaren vooral banden met politieke partijen die de Unie ondermijnen, zoals het Front National in Frankrijk en de Lega van Matteo Salvini in Italië. Het moment lijkt goed gekozen om garen te spinnen bij de brokkelige Europese relatie met Donald Trump.

Officieel kan er voor Brussel van een versoepeling van de sancties nog altijd geen sprake zijn. Dat bleek opnieuw toen Trump er op de top van de G7 in Québec voor pleitte om Rusland weer tot de club van rijke landen toe te laten – of was dat meer als een plaagstoot aan de Europese ‘bondgenoten’ bedoeld? Maar wat moet, bijvoorbeeld, de Nederlandse premier Mark Rutte van de Oostenrijkse demarche denken? Internationaal onderzoek bevestigde eindelijk dat Moskou schuld heeft aan het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne in 2014, waarbij bijna tweehonderd Nederlanders omkwamen. Of de Britse premier Theresa May, die sinds de moordpoging op dubbelspion Sergej Skripal op gespannen voet leeft met Moskou. Of Warschau, dat Amerika onlangs nog los van elk Europees of NAVO-verband en tegen betaling om troepen vroeg tegen de Russische dreiging. Dat was trouwens ook een initiatief waar vragen bij passen.

Wenen wil graag, zoals vroeger, go-between spelen tussen Oost en West. Poetin en Trump zouden elkaar zelfs over niet te lange tijd in Wenen willen ontmoeten. Angela Merkel en Emmanuel Macron hebben op 19 juni in Berlijn een afspraak om de Europese zomertop voor te bereiden. Er zouden dan spijkers met koppen moeten worden geslagen over de toekomst van de euro, de brexit, de aanpak van migratie en nu dus ook over de relatie met Moskou. Want in het Europese concert blazen steeds meer muzikanten lustig hun eigen deuntje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content