De symfonische schilder

Le cyclope, ca. 1914 / Centaure visant les nues,1895 / L'oeuf, 1885 / La liseuse,ca.1895-1900 / Pégase, 1895-1900 / L'art céleste, 1894. ©Particuliere collectie ©Kröller-Müller Museum

Muziek, literatuur en beeldende kunsten: samen kleurden ze het leven en werk van de Franse kunstenaar Odilon Redon (1840-1916). De symbolist noemde zichzelf een peintre symphonique. Tijdgenoten omschreven zijn werk als muzikaal. Redon haalde zijn inspiratie uit literaire en muzikale bronnen van de klassieke oudheid tot Richard Wagner. Gevleugelde paarden en vrouwen als symbolen van schoonheid of femmes fatales bevolken zijn wereld. Zijn universum wordt uitgebreid belicht in het Nederlandse Kröller-Müllermuseum, met liefst 167 werken: schilderijen, pastels, tekeningen en ook de lithografieën die zowel zijn eigen schrijfsels als die van zijn idolen Edgar Allan Poe en Charles Baudelaire illustreren. Een feest voor de zintuigen.

Odilon Redon. La littérature et la musique, tot 9/9 in Kröller-Müller Museum Otterlo, Nederland

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content